Skip to main content
home-page
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems persmoment

Geels burgerbudget: zeven projecten gekozen voor uitvoering

 Via het ‘burgerbudget’ geeft stad Geel 100 000 euro aan vernieuwende acties van Gelenaars. Van de zesentwintig ingediende projecten gingen er na een screening elf naar de stemronde. Wel 1553 Gelenaars brachten hun stem uit. Uiteindelijk zijn er zeven projecten die budget ontvangen van de stad, waarmee de indieners zelf hun project binnen de twee jaar moeten uitvoeren.

Gelenaars vanaf 10 jaar konden tussen 15 oktober en 15 november stemmen voor hun drie favoriete projecten via www.ideevoorgeel.be/burgerbudget. Minstens 100 stemmen behalen, was in principe voldoende om het gevraagde budget voor een project te ontvangen – op voorwaarde dat het totale budget van 100 000 niet overschreden werd. Om alle voorstellen die deze stemdrempel behaalden te kunnen realiseren, zou er 225 745 euro nodig zijn. Daarom heeft de participatieraad moeten kiezen uit al deze waardevolle projecten welke ook effectief uitgevoerd mogen worden.

Een diverse mix op het vlak van inhoud en schaalgrootte, een meerwaarde voor een grote groep Gelenaars en een goede spreiding over het grondgebied. Dat waren de uitgangspunten om tot een goede keuze te komen. Het aantal stemmen speelde natuurlijk ook mee.

Zeven projecten krijgen binnenkort vorm

De projectindieners ontvangen budget van de stad, maar moeten zelf de handen uit de mouwen steken om hun project binnen de twee jaar uit te voeren. Een stadsmedewerker begeleidt het project. De uitvoerders houden de participatieraad op de hoogte van de vorderingen van hun project.

De geselecteerde projecten

Plezante Heiknuiterswandeling
Een permanente, bewegwijzerde wandeling moet mooie natuurplekjes, trage wegen en nieuwe wijken in Winkelomheide in de kijker zetten. Hiermee wil vzw Ontmoetingscentrum Winkelomheide extra verbinding creëren tussen de wijken en bezoekers naar hun deeldorp aantrekken. De wandeling moet Winkelomheide op z’n mooist in de kijker zetten.

Integration Food Truck
’t Origineel is een koepelvereniging waarbij mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten, activiteiten organiseren en een brug slaan naar de lokale samenleving. ’t Origineel wil een foodtruck aankopen en inrichten zodat verschillende verenigingen deze kunnen gebruiken tijdens evenementen. Ieder kan voor de foodtruck zijn eigen talent inzetten: organiseren, promo maken, koken, inrichten … Eten brengt mensen van diverse culturen samen en kan zorgen voor een hefboom in het integratieproces.

Van vergeten pleintje naar trekpleister in Brigandshof
Buurtbewoners willen van het graspleintje aan Brigandshof/Boerenkrijgstraat een aantrekkelijke buurtplek maken. Een groene ontmoetingsplaats voor gezellige babbels, leuke picknicks, rustmomentjes of speelkansen. De appartementbewoners in de buurt hebben immers geen eigen tuin.

Aanpassingen tuin van Larum
Larumse verenigingen willen de tuin van Larum, achter het parochiehuis, praktischer inrichten. Dankzij een herinrichting van het groen willen ze in de tuin meer mogelijkheden creëren voor de talrijke evenementen die verenigingen hier organiseren.

Velodroom Holven
Opnieuw een ‘Velodroom’ in Holven, daar droomt Johan Alen van. Niet de wielerpiste die er begin vorige eeuw was, maar een leuk fietsparcours aan het speelplein Helleblok waar kinderen kunnen ravotten met de fiets en veilig hun fietsbehendigheid trainen. Extra struiken met eetbare besjes zullen dienen als gezonde versnapering na hun fietsavonturen.

Hut van Zammel herlokaliseren
De hut die in 1986 werd gebouwd als symbool voor de hut waarnaar Sint-Dimpna vluchtte, moet uit het Zammels broek weg door plannen. Het Zammelse hut-comité wil deze hut verhuizen naar een andere plek en in haar glorie herstellen. De hut moet dienen als ontmoetingsplaats voor iedereen en als vergaderruimte voor verenigingen.

Geel is goud waard
Enkele mensen uit Bel willen bloembollen uitdelen om te planten in de  voortuinen in de buurt. Zo willen ze elk jaar visueel verbinding creëren met elkaar in het kader van hun buurtzorgproject. Voor dit buurtzorgproject nemen één of meerdere mensen deel vanuit Koeneind, Malosewaver, Schrans en Zandstraat, met ondersteuning van de deskundige buurtzorg van stad Geel. Bedoeling is om buren met elkaar te verbinden, ouderen langer thuis te laten wonen en zorg toegankelijker maken.

Vier projecten uit de stemronde werden niet geselecteerd:

  • Gele Caravan
  • Meer kleur in de Burgstraat
  • Stip, de kern van Punt
  • Cultuurhuis Geel
Deel op facebook