Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Een verslag van een boeiende inspiratiewandeling!

Op zondag 22 september gingen we met een enthousiaste groep wandelaars op pad in Geel. Het doel: al wandelend meer leren over wat de gemeente al onderneemt van klimaatactie en elkaar inspireren met ideeën voor duurzamer vervoer, vergroening en beter groenbeheer en andere manieren om zelf bij te dragen aan een mooier, veiliger en klimaatvriendelijker Geel.  

Met de muziek van de Bevrijdingsfeesten op de achtergrond, startten we bij de Havermarkt, die recent vernieuwd is als eerste stap naar een groenere en levendigere Werft. De grote uitdaging hier is het vinden van een balans tussen vergroening, voldoende parkeerruimte en plaats voor evenementen.

Op het ritme van de muziek wandelden we verder richting het gemeentehuis. waar Erwin, diensthoofd patrimonium, meer uitleg werd gegeven over de plannen voor koude-warmteopslag (KWO), een project dat Geel tegen 2026 wil realiseren. Hierbij wordt energie met een warmtepomp in waterlagen onder de grond opgeslagen om de temperatuur in gemeentelijke gebouwen te reguleren. Gert, onze deskundige groen, gaf daarnaast inzicht in hoe bestaand groen wordt meegenomen in bouw- en renovatieprojecten. Wist je dat de oudste boom in Geel bijna 350 jaar oud is?

Vervolgens liepen we via de Kabienstraat, één van de tuinstraten in Geel, naar de bijenhal onder de Astortoren aan Groenhuis, een initiatief van Bijenbond 't Geels Bieke. Dankzij het burgerbudget zal deze bijenhal binnenkort uitgebreid worden met een groene oase van bloemen, struiken en bomen – niet alleen een paradijs voor bijen, maar ook een rustplek voor de buurt.

Tijdens de stop bij de bijenhal vertelde één van de oprichters van de bijenhal ons meer over het belang van bijen en de impact van het klimaat op hun overleven. We leerden dat:

  1. In China in de jaren tachtig de wilde bijen stierven door overmatig gebruik van pesticiden en insecticiden, waardoor planten nu handmatig, door de mens, bestoven moeten worden.
  2. We dit scenario ten koste willen vermijden door bijen te helpen, bijvoorbeeld door biologische bloembollen te planten, aangezien niet-biologische vaak schadelijke stoffen bevatten voor bijen.
  3. We bijen verder kunnen ondersteunen door  te snoeien voor de bloei en bewust om te gaan met het bijenjaar dat door temperatuursverandering nu vroeger begint en later eindigt.

Van het ene burgerbudgetproject naar het andere: in de Tuinstraat in Hoven hebben bewoners al tegels gewipt en ruimte gemaakt voor groen. Ze dromen echter van een nog groenere, gezelliger straat, met extra ruimte voor ontmoeting en een focus op veiligheid.

Via het Stationsplein, waar de gemeente onlangs twee groenperken heeft heringericht, bereikten we onze laatste halte: de Dokter Verwaesstraat. Hier is meer ruimte voor groen gecreëerd door een stoep weg te nemen. Gert gaf ons een laatste toelichting over het maaibeleid van Geel en zijn regel van drie; gras moet enkel kort gemaaid worden om op te sporten, op te liggen en/of onder te liggen.

Kon je er niet bij zijn of wil je de info nog eens rustig thuis herlezen?

👉Ontdek hier het Vragenblad

👉Lees hier de Infobrochure

Deel op facebook
Deel op X