Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Inspirerend voorbeeld: Heikneuterswandeling

Tijdens de vorige editie van het Burgerbudgert in 2022 diende Greet Vandeperre het project ‘Plezante Heiknuiterswandeling’ in. Ze vertelt hoe dit project verbinding creëert in Winkelomheide. 

Greet Vandeperre: “Met de ‘plezante heiknuiterswandeling’ willen we mooie natuurplekjes, trage wegen en nieuwe wijken in Winkelomheide in de kijker zetten. Hiermee willen we vanuit de vzw Ontmoetingscentrum Winkelomheide extra verbinding creëren tussen de wijken en bezoekers naar hun deeldorp aantrekken. En daar zijn we in geslaagd. We vonden het wel heel leuk dat er heel wat mensen die anders niet betrokken zijn bij het verenigingsleven in ons dorp toch wilden meewerken aan dit project. Iedereen in Winkelomheide is op de hoogte gebracht van deze actie en hierdoor hebben we verbinding gecreëerd rond een positief thema.

Wandelparcours in opbouw

"Hoe ver staan we nu? We hebben al veel overlegd om een kindvriendelijk, speels en informatief parcours uit te werken met belevingsmomenten. Speelpleintjes en natuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen worden verbonden en toegankelijker gemaakt. We hebben ook veel nieuwe dingen over Winkelomheide ontdekt zoals de aanwezigheid van een bever en ijsvogeltjes in ons dorp en interessante weetjes over de oorlogstijd hier. Het wandelparcours is nu klaar, we zijn nu bezig om de concrete uitvoering te regelen zoals wegwijzers, informatieborden en belevingselementen aankopen. We hebben ook een figuurtje ‘de Heiknuiter’ ontwikkeld als logo. Bedoeling is dat alles klaar is tegen september 2024."

Tips voor nieuwe projectvoorstellen

“Ik zou het zeker aanraden om een voorstel voor je eigen buurt in te dienen. Het creëert verbinding en brengt extra beleving in de buurt, het voedt de positiviteit. Een tip: ga op voorhand al samen zitten met enkele mensen en maak het plan al redelijk concreet. En geef niet op als je onverwachte obstakels tegenkomt. Zo hadden wij niet verwacht dat het soms onmogelijk is om bepaalde doorgangen te creëren door afgesloten trage wegen. Maar uiteindelijk hebben we toch een mooi parcours kunnen uitwerken. Tot nu toe kregen we veel toffe reacties. Mensen vinden het fijn dat Winkelomheide positief in beeld komt.”

Deel op facebook