Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Burgerbudget: ook voor jongeren!

Stad Geel geeft 100 000 euro aan haar inwoners om creatieve acties uit te voeren. Heb jij een fantastisch idee om onze stad leuker te maken voor kinderen of jongeren? Op jouw school, op een buurtpleintje of doorheen de hele stad? Misschien ben je het speelpleintje in jouw buurt ontgroeid en wil je er een toffe chillplek voor tieners van maken? Of droom je van een mountainbikeparcours, een skatetoestel in jouw buurt of een schoolmoestuin? Laat je creativiteit de vrije loop en kom met een projectvoorstel dat jongeren inspireert! Dien je voorstel in vóór 15 maart via www.ideevoorgeel.be/burgerbudget.

Handen uit de mouwen

Let op! Het project ‘burgerbudget’ is meer dan alleen een ideeënbus. Je moet zelf je project helemaal voorbereiden en de handen uit de mouwen steken om de realisatie te regelen. Gelukkig kun je hiervoor rekenen op hulp van je achterban: je vrienden, ouders, buren en/of vereniging. Gaandeweg kan jouw idee uitgroeien tot een haalbare actie waar verschillende vrienden, buurtbewoners of organisaties mee hun schouders onder zetten. De stad zorgt voor administratieve ondersteuning en een klankbord voor advies.

Hulp of advies nodig om jouw idee vorm te geven of je project in te dienen? Spring gerust eens binnen bij dienst jeugd op jeugdcentrum De Bogaard of stel je vraag via jeugd@geel.be.

Wie kan een voorstel indienen?

 • Een of meerdere inwoners van Geel: ook minderjarigen – op voorwaarde dat minstens één meerderjarige toezicht houdt op de realisatie.
 • Vereniging of vzw gedomicilieerd of met maatschappelijke zetel in Geel bv. sportclub, jeugdvereniging …


Aan welke voorwaarden moet je voorstel voldoen?

 • project op grondgebied van Geel
 • duurzaam: geen eenmalige activiteiten, start van een terugkerende reeks kan mogelijk wel
 • algemeen belang: meerwaarde voor grote groep Gelenaars
 • geen commercieel, politiek of religieus karakter
 • passend binnen de bevoegdheden van stad Geel
 • uitvoerbaar binnen twee jaar
 • je zorgt zelf mee voor de uitvoering


Dien je voorstel in voor 15 maart

Voor 15 maart kun je je projectvoorstel indienen via het formulier op www.ideevoorgeel.be/burgerbudget. Daar vind je ook alle spelregels en de verschillende stappen die jouw voorstel kan doorlopen van idee tot uitgevoerd project.
Bekijk vooraf alle vragen die aan bod komen in het formulier. Zo zie je niets over het hoofd.

Hulp nodig? Dienst jeugd staat paraat!

Heb je een tof idee, maar weet je niet meteen hoe je dit moet aanpakken? Begrijp je niet alle vragen in het formulier? Wil je hulp om het kostenplaatje (financieel plan) in kaart te brengen? Dienst jeugd helpt je graag verder!
Spring eens binnen op maandag, woensdag, donderdag of vrijdag tussen 14 en 17 uur (zonder afspraak) bij dienst jeugd op jeugdcentrum De Bogaard (Diestseweg 135) of stel je vraag via jeugd@geel.be.


Van idee naar uitgevoerd project

 • Tot 15 maart: Dien jouw projectvoorstel in!
 • Van 16 maart tot 14 april: Analyse & selectie van de projecten door Participatieraad
 • Van 20 april tot 19 mei: Stem op jouw favoriete projecten!
 • Van eind mei tot eind juni: Definitieve selectie van projecten voor uitvoering
 • Eind juni: Bekendmaking gekozen projecten
 • Vanaf juli: Uitvoering van de projecten (binnen twee jaar)

Inspiratie voor jongerenprojecten

In enkele andere gemeenten (zoals Dendermonde en Genk) kwamen er al knappe voorstellen van kinderen en jongeren uit de bus dankzij burgerbudget. Opgelet: elke gemeente bepaalt zelf de exacte voorwaarden en spelregels, dus misschien zou niet elk voorbeeld ook in Geel goedgekeurd worden.

 

 

Succesvolle eerste editie in 2022

Dit is de tweede editie van het project ‘Burgerbudget’. In 2022 dienden enthousiaste Gelenaars 26 projecten in. Daarvan gingen elf projecten, die aan de criteria voldeden, door naar de stemronde. Na een stemronde door inwoners koos de participatieraad uiteindelijk zeven projecten die budget ontvingen. De projecten uit 2022 ‘tuin van Larum’, ‘Zammelse hut’, ‘Integration Foodtruck’ en ‘Geel is goud waard' (= bloembollen in Sint-Dimpna) zijn al gerealiseerd.
De ‘Velodroom’, ‘Heikneuterswandeling’ en ‘ontmoetingsplaats Brigandshof’ krijgen binnenkort vorm. Lees hier meer over deze zeven projecten.

Deel op facebook