Deel op facebook

Samenleven

Enkele cijfers

De top 10 herkomstlanden in Geel in 2022 waren België, Nederland, Marokko, Roemenië, Polen, Afghanistan, Sovjet-Unie, Ghana, Italië en India.

In 2022 had 18% van de Geelse bevolking een niet-Belgische herkomst. In 2010 was dit nog 10%. We kunnen dus stellen dat Geel meer divers wordt. Van de 7241 mensen met de niet-Belgische herkomst zijn er 1285 mensen met de Nederlandse afkomst.

Brond: Agentschap Integratie en Inburgering

Belang van elkaar ontmoeten

Om te kunnen samenleven is het nodig dat mensen elkaar leren kennen en ontmoeten. In het centrum van Geel lukt dit tot op een zeker niveau. In het centrum is men meer gewend om mensen met verschillende achtergronden tegen te komen. In de deeldorpen zit dit toch nog anders. Daar is men dit niet gewoon. Hier op inspelen en ontmoeting mee mogelijk maken is belangrijk.

Belang van (veilige) ontmoetingsplaatsen

Elkaar ontmoeten moet op een veilige manier kunnen gebeuren. Plaatsen die ondersteuning krijgen in dit ontmoeten zoals ’t Gelijkvloers, den alleman, ’t Vooruitzicht, de dienstencentra, zijn plaatsen waar mensen elkaar op een veilige manier kunt ontmoeten. Ook op plaatsen waar dit ontmoeten niet georganiseerd is, is het belangrijk dat mensen dit op een veilige manier kunnen doen.

Het kleine ontmoeten zorgt ervoor dat burgers elkaar leren kennen, dat het onbekende gekend wordt en dat we meer verdraagzaam worden. Buurtfeesten, samenkomsten, gezamenlijke activiteiten … zijn voor mensen die hier nood aan hebben heel waardevol.

Veilige verbinding tussen mensen geeft kansen tot veilige ontmoeting. Wie in de veiligheid van vrienden, buren, leeftijdsgenoten of landgenoten kan verbinden, kan samen als ‘groep’ bruggen maken naar anderen. Kansen geven tot die verbinding en mensen daar in ondersteunen, is belangrijk om het samenleven in Geel te verbeteren.

Belang van inclusieve samenleving

De groeiende diversiteit brengt groeiende uitdagingen met zich mee. Negatieve ervaringen van mensen moeten onze aandacht krijgen en aangegrepen worden om tot positieve acties om te buigen. De kracht van opbouwwerk is nodig om minderheden een stem te geven en mee te laten bouwen aan een toegankelijk en inclusief Geel. Ook een krachtig beleid dat ‘nee’ zegt tegen elke vorm van uitsluiting, is nodig in deze tijd van stedelijke uitdagingen.

Deel op facebook