home-page

Opening nieuwe speel- en dierenzone De Bogaard

23-05-2022
  De vernieuwde dierenverblijven, educatieve route met infoborden en speelzone van kinderboerderij De Bogaard werden op 20 april feestelijk ingehuldigd en ingespeeld. Als kers op de taart ontvingen de projectpartners van het plattelandsproject Levend Erfgoed op De Bogaard het prestigieuze Levend Erfgoedlabel van Steunpunt Levend Erfgoed. Daar zit de aanwezigheid van het mooie Kempens hoen in de vernieuwde volières zeker voor iets tussen.

Wat is er nieuw?

Centraal in de speelzone blinkt een grote speelberg met glijbanen. Onder de berg vind je openbare toiletten en bergruimte voor speelpleinwerking De Speelfabriek. De speelzone werd verder verrijkt met nieuwe speeltoestellen zoals schommels, wipjes, een water-zandspeeltoestel, trampoline en wilgentunnel. Twee uitkijktorens verbinden de kleuterzone met de dierenweide zodat je de dieren van bovenaf kan bewonderen. De schapenweide ligt achter de leerboerderij, de geitenweide ervoor. “De oude bijgebouwen ruimden baan voor één nieuwbouw. Deze herbergt de schapenstal en bergruimten. De konijnen kregen een buitenverblijf. Vanuit de kleuterzone start een belevingspad dat door de leerboerderij loopt. Zo kunnen bezoekers van dichtbij kennismaken met de boerderijdieren: schapen, geiten, verschillende soorten kippen zoals het Kempens hoen en konijnen,” vertelt burgemeester van Geel Vera Celis. “Doordat de verschillende zones in elkaar overvloeien, kunnen de bezoekers genieten van speelse landbouwbeleving,” vult de burgemeester nog aan.

Educatie slaat brug tussen erfgoed en hedendaagse landbouw

De infoborden voeren de bezoekers mee in de wereld van de boerderijdieren, erfgoedrassen, landbouw en platteland in het verleden en heden. Een Kempens hoen - een fiere haan en trotse Kempenaar met de naam Toko – ontpopt zich als mascotte voor het belevingspad en levend erfgoed. “Landbouwschool KOGEKA, provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve en stad Geel stippelden samen dit educatieve traject uit. Door met de erfgoedapp FARO bepaalde foto’s op de infoborden te scannen, ontvang je als bezoeker nog meer informatie op je smartphone. De educatieverantwoordelijken van Hooibeekhoeve zorgen ook voor educatieve pakketten op maat van kleuters en lagereschoolkinderen,” geeft gedeputeerde Kathleen Helsen mee. “Gedurende vier weken genieten een 80-tal kinderen van het derde en vierde leerjaar van een rondleiding op De Bogaard door de leerlingen van de landbouwschool van KOGEKA. De leerlingen van KOGEKA waren ook betrokken bij de bouw van de nieuwe dierenverblijven en de leerlingen Dierenzorg verzorgen de boerderijdieren. De receptie na de feestelijke opening van De Bogaard is ook in handen van onze leerlingen. En daar zijn we trots op,” vult An Dierckx, technisch adviseur KOGEKA aan.

          

De Bogaard behaalt Levend Erfgoedhoflabel
Steunpunt Levend Erfgoed reikt een label uit aan erfgoedhoven die waardevolle initiatieven rond levend erfgoed duurzaam erkennen en ondersteunen. Omdat de erfgoedrassen op De Bogaard in prima omstandigheden gehouden worden, fungeren ze als voorbeeld en inspiratiebron voor anderen. Tijdens de officiële opening op 20 april ontvingen de projectpartners van Levend Erfgoed op De Bogaard een formele erkenning met schild. Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) vzw ijvert voor de instandhouding van onze oude rassen boerderij- en neerhofdieren. “Net zoals we niet al onze oude kastelen en kerken afbreken, wil SLE ook de oude dierenrassen ‘levend’ houden ondanks het feit dat de professionele landbouw ze niet meer gebruikt,” aldus Jan Martens van Steunpunt Levend Erfgoed. Kinderboerderij De Bogaard is de zevende plaats in Vlaanderen die een erfgoedhoflabel krijgt.

Vernieuwde site wordt meteen ingespeeld
Na de opening op woensdagvoormiddag vormde De Bogaard meteen het decor voor de Buitenspeeldag. Op zondag 24 april is er ook tijdens Erfgoeddag vanalles te beleven op De Bogaard: een zoektocht, keuring van het Kempens hoen, demonstraties schapendrijven en veel spelen en dieren observeren natuurlijk. De speelzone van kinderboerderij De Bogaard is dagelijks open tot 22 uur. Van 1 april tot 31 oktober kan je van 9 tot 20 uur terecht in de dierenzone. Tijdens de rest van het jaar is de dierenzone geopend van 9 tot 17 uur.

Het plattelandsproject Levend Erfgoed op De Bogaard kwam mee tot stand dankzij LEADER, een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling.

     

Meer nieuws & activiteiten

Speelplein De Bogaard

De Bogaard is het grootste speelplein in Geel en wordt dagelijks intensief gebruikt. Ontdek hoe en waarvoor je er terecht kan!

Ontdek het speelplein